Gegevens en grafieken kopiëren van internet en in eigen documenten plakken

Uitleg over het kopiëren van gegevens en grafieken voor eigen gebruik:

Zie je op AlleCijfers.nl gegevens en grafieken die je wilt gebruiken? Leuk, dat is prima! Lees deze korte uitleg hoe je dit eenvoudig doet, er zijn meerdere opties: afbeelding van 4 plots met dezelfde samenvattings statistieken

1. Gegevens kopiëren en plakken

Gegevens uit tabellen op AlleCijfers.nl kun je in eigen documenten overnemen door ze te selecteren, te kopiëren en te plakken. Selecteren kan met je muis (of je vinger bij aanraakschermen): klik linksbovenin de tabel met gegevens, houd de muisknop (of je vinger) ingeduwd en sleep naar de laatste gegevens die je wilt kopiëren. Nu zijn de gegevens geselecteerd.

Vervolgens kun je de gegevens kopiëren. Dit kan op meerdere manieren en is afhankelijk van het apparaat dat je gebruikt. Bij aanraakschermen verschijnt vaak automatisch een pop up menu met de optie om te kopiëren. Bij Windows computers kan het met de toetsen combinatie “Control (Ctrl)” en “C”. Of door op de rechtermuisknop te klikken en voor “Kopiëren” te kiezen. Op Apple computers is de toetsencombinatie “Command” en “C”.

Nu kun je de gegevens plakken (bijvoorbeeld met “Control (Ctrl)” en “V” (Windows) of “Command” en “V” (Apple)). Als je deze gegevens in een recente versie van Microsoft Word plakt is de opmaak automatisch in tabel vorm. Je kunt ook voor ‘plakken speciaal’ kiezen en de gegevens als ongeformateerde tekst plakken. Het kan ook handig zijn om de gegevens in Excel of een ander spreadsheet programma te plakken (met of zonder plakken speciaal).

2. Grafieken kopiëren en plakken

De meeste grafieken op AlleCijfers.nl worden interactief op de pagina’s getoond (met ‘Javascript’ van ‘Google Charts’). Het zijn daardoor geen kant-en-klare afbeeldingen die je met “kopiëren en plakken” (“copy paste” in het Engels) kunt overnemen. Je kunt deze grafieken wel kopiëren en plakken door een schermafbeelding (screenshot) te maken en de grafiek hieruit te selecteren. Merk op: sommige grafieken en diagrammen worden wèl als ‘kant en klare afbeelding’ op AlleCijfers.nl getoond, in dat geval is het makkelijker om de uitleg voor het kopiëren van afbeeldingen van paragraaf 3 hieronder te gebruiken.

Met Windows computers kun je een grafiek kopiëren door het “Knipprogramma” (“Snipping tool” in het Engels) te gebruiken:

  • Open het programma door de Windows startknop te selecteren en in de zoekbalk de tekst “Knip” (of “Snip” in het Engels) te typen.
  • Selecteer het programma in de zoekresultaten.
  • Zet de pagina met de te kopiëren grafiek om het scherm.
  • Wissel naar het knipprogramma (dit kan met de toetsen combinatie “Alt” en “Tab” of door het knipprogramma op de taakbalk te selecteren).
  • Het knipprogramma verschijnt nu als kleine horizontale balk boven de pagina van AlleCijfers.nl met de grafiek die je wilt gebruiken.
  • Selecteer de knop ‘Nieuw’ in het knipprogramma.
  • Hierdoor verdwijnt het knipprogramma uit beeld en verandert de muis aanwijzer in een kruis.
  • Zet de kruisaanwijzer op een hoek van de grafiek en versleep de aanwijzer om het te kopiëren gebied te selecteren. Het gekozen gebied wordt met rode lijnen gemarkeerd.
  • Gebruik de knoppen “Opslaan en Kopiëren” boven het knipsel om de grafiek als afbeelding op te slaan of om de grafiek te kopiëren.
  • Zie eventueel de uitleg in paragraaf 1 hierboven over ‘Gegevens kopiëren en plakken’ om te lezen hoe je de grafiek in het gewenste document kunt plakken.

Met Windows computers kun je ook een schermafbeelding van je hele scherm maken door de “printscreen” knop op je toetsenbord te gebruiken. De schermafbeelding is dan beschikbaar in het geheugen van je computer om te plakken. Dit kun je bijvoorbeeld in het tekenprogramma “Paint” doen. En met gebruik van “Paint” kun je dan de uitsnede van de grafiek maken die je wilt gebruiken.

Op mobiele telefoons en tablets kun je de grafiek zo groot mogelijk in het scherm zetten en een schermafbeelding maken.

  • Bij Apple doe je dit door aan/uit knop ingedrukt te houden en op hetzelfde moment heel even op de ronde thuisknop te drukken. Of de bovenste volumeknop als je toestel geen thuisknop heeft. Vervolgens zie je op het scherm een korte flits en hoor je een geluidje. Je screenshot is terug te vinden tussen je foto’s en kan bewerkt worden zodat je een uitsnede van de gewenste grafiek kunt maken.
  • Het maken van een screenshot op je Android-smartphone of -tablet kan per toestel verschillen. Vaak maak je een schermafbeelding door de onderste volumetoets en de aan/uit knop even tegelijk ingedrukt te houden. Bij Samsung moet je de homeknop en powerknop enkele seconden tegelijkertijd ingedrukt houden. Na een of twee seconden flitst het scherm en is je screenshot gemaakt. Je kunt deze terugvinden in de fotogalerij.

Een schermafbeelding maken op een Apple Mac kan van het hele scherm of een geselecteerd deel ervan. De schermafbeelding wordt automatisch als PNG-bestand bewaard op het bureaublad. Een schermafbeelding maken van het hele scherm werkt met Shift-Command-3. Met een tekenprogramma kun je de grafiek uit de afbeelding selecteren. Het is handiger om gelijk een schermafbeelding te maken van een geselecteerd deel van het scherm en zo alleen de gewenste grafiek te kopiëren. Dit kan met Shift-Command-4. De aanwijzer verandert in een kruisaanwijzer. Zet de kruisaanwijzer op een hoek van de grafiek en versleep de aanwijzer om het te kopiëren gebied te selecteren.

3. Afbeeldingen kopiëren en plakken & afbeeldingen opslaan op je eigen apparaat

Je kunt afbeeldingen op dezelfde manier kopiëren en plakken als grafieken zoals hierboven beschreven. Afbeeldingen kun je ook echter rechtstreeks uit de pagina kopiëren omdat het losse objecten zijn. Hierdoor kun je de stap van de selectie uit een schermafbeelding overslaan: Klik met je rechter muisknop op de afbeelding en kies voor “Afbeelding kopiëren” of “Copy image” (in het Engels). De rechtermuisknop op Apple apparaten werkt soms iets anders, zie deze uitleg. Soms gaat hierbij wel wat van de originele kwaliteit (resolutie) van de afbeelding verloren. Om dit te voorkomen kun je afbeeldingen ook opslaan van de bron van de afbeelding die door de pagina gebruikt wordt:

Afbeeldingen in de beste kwaliteit bewaren door ze op te slaan in plaats van de kopiëren: open de pagina op AlleCijfers.nl met de afbeelding die je wilt bewaren. Ga met de muiscursor op de afbeelding staan die bewaard moet worden en druk op de rechter muisknop. Er opent zich een menu schermpje. Kies in dit menu schermpje voor “Afbeelding opslaan als…” (“Save image as…” in het Engels).

In het menu scherm dat nu verschijnt wordt de mogelijkheid gegeven om te bepalen waar de afbeelding opgeslagen moet worden, onder welke naam en als welk type. Kies de opslag-map en type een bestandnaam waaronder de afbeelding wordt opgeslagen. Druk nu op de knop “Opslaan” (“Save” in het Engels).

Je kunt de afbeelding nu gebruiken zoals elke andere afbeelding op je computer. Invoegen in bijvoorbeeld Microsoft Word kan door te kiezen voor de menu optie “Invoegen” -> “Afbeeldingen” -> “Vanaf bestand” (“Insert” -> “Pictures” -> “From file” in het Engels).

4. Download de gegevens als Excel document en maak eenvoudig je eigen grafieken

Het is voor verschillende onderwerpen mogelijk om de gegevens als Excel document te downloaden. Dit werkt via de website service.openinfo.nl. Met de gegevens in Excel kun je eenvoudig zelf de juiste gegevens kopiëren en zelf grafieken maken:

Als je in Excel de gegevens selecteert die je grafisch wilt weergeven (bijvoorbeeld door met je linker muisknop op de eerste ‘cel’ te klikken, de muisknop ingeduwd te houden en te slepen naar de laatste cel die je in de grafiek wilt zien) en vervolgens op Alt+F1 drukt dan wordt automatisch een eenvoudige kolomgrafiek gemaakt. Deze grafiek staat geselecteerd en waarschijnlijk wordt hij boven het werkblad met gegevens getoond. Je kunt de grafiek nu knippen en plakken naar een handige plek, bijvoorbeeld een nieuw werkblad. De link tussen de grafiek en de gegevens uit het Excel werkblad blijft bestaan. Je kunt de grafiek nu geheel naar wens aanpassen: Kies in ‘het lint’ (de horizontale balk met alle opties bovenin Excel) voor de ’lintgroep’ Grafieken (‘Chart Tools’ in het Engels). Hier kun je het gewenste grafiektype kiezen door erop te klikken en er zijn verschillende opties om de grafiek verder aan je voorkeuren aan te passen.

Als de grafiek geheel naar wens is dan kun je de grafiek kopiëren en in een document naar keuze gebruiken. Let hierbij eventueel op de ‘plak opties’ die in diverse programma’s via ‘plakken speciaal’ beschikbaar zijn: je kunt de grafiek bijvoorbeeld als afbeelding van een bepaald type bestandsformaat (GIF, JPEG, BPM,…) plakken en in sommige programma’s ook als ‘Microsoft Excel grafiek object’ wat als voordeel heeft dat de geplakte grafiek nog veranderd kan worden.

Advertentie:

Interessant? Blijf op de hoogte!

Ontvang een e-mail als de informatie is bijgewerkt. Maximaal 2 per jaar en niets anders dan dat.

Inschrijven
Bedankje voor "alle cijfers"

Jouw steun in de vorm van een donatie (bijvoorbeeld voor een kopje koffie) of het verder bekend maken van AlleCijfers door deze pagina met anderen te delen is van harte welkom!

Belangrijke dataleveranciers van de informatie op AlleCijfers.nl: