Definitie van openbare ruimte

Advertentie:

Definities bij het begrip openbare ruimte
Toelichting bij de adresgegevens.
Openbare ruimte:
Een buitenruimte die door de gemeente als openbare ruimte is aangewezen en waaraan de gemeente een naam heeft gegeven. Een openbare ruimte ligt binnen 1 woonplaats. Nederland kent zeven soorten openbare ruimten: weg, water, spoorbaan, terrein, kunstwerk (civiel-technisch werk), landschappelijk gebied en administratief gebied. Een openbare ruimte is een door het bevoegde gemeentelijke orgaan als zodanig aangewezen en van een naam voorziene buitenruimte die binnen één woonplaats is gelegen.
Weg
Een stuk land dat geschikt is voor wegverkeer en vliegverkeer op het land. Bijvoorbeeld een straat, dreef, erf, weg, plantsoen, dreef, plein, laan of pad.
Water
Grondoppervlak in principe bedekt met water. Grondoppervlak dat meestal is bedekt met water. Bijvoorbeeld een rivier.
Spoortbaan
Een stuk land dat geschikt is voor verkeer over rails. Bijvoorbeeld een spoorlijn.
Terrein
Een terrein is een door een fysiek voorkomen gekarakteriseerd zichtbaar begrensd stuk grond. Met andere woorden, het is een stuk grond waarbij je kunt zien dat het een duidelijke grens heeft. Zoals bijvoorbeeld een parkeerterrein.
Civiel-technisch werk (elders Kunstwerk genoemd)
Civiel-technisch werk voor de infrastructuur van wegen, water, spoorbanen, waterkeringen en/of leidingen en niet bedoeld voor permanent menselijk verblijf.
Landschappelijke gebied
Een landschappelijk gebied kunnen we opdelen in een 'Geografisch gebied' en een 'Functioneel gebied'.Een geografisch gebied is een aardrijkskundig of aangewezen gebied. Hiervan zijn de grenzen niet altijd precies vastgesteld. Bijvoorbeeld de Noordoostpolder. Een functioneel gebied heeft een grens die we kunnen beschrijven door een bepaalde functie aan het gebied te geven. Bijvoorbeeld een bedrijventerrein, bungalowpark of begraafplaats.
Administratief gebied
Een administratief gebied is een op basis van wet- of regelgeving afgebakend gebied dat als eenheid geldt van politiek/bestuurlijke verantwoordelijkheid of voor bedrijfsvoering (bijvoorbeeld stadsdeel). Een gebied waarvan de grenzen zijn bepaald op basis van wetten en regels. Dit is een gebied dat voor de politiek/het bestuur of voor het werk bij elkaar hoort. Bijvoorbeeld een stadsdeel. Een administratief gebied noemen we ook wel een registratief gebied.
Alternatieve definitie: Een niet tastbaar begrensd grondoppervlak dat als eenheid geldt voor bestuurlijke verantwoordelijkheid, voor bedrijfsvoering, waarbinnen een specifieke rechtsverhouding te onderscheiden is of waarvoor een specifieke functie of bestemming geldt.

Bron: Artikel 1 van de Wet basisregistraties adressen en gebouwen, Catalogus BAG.

Gebruikte open data bronnen en verdere definities

De regionale data zijn samengesteld op basis van de regionale indelingen en cijfers die door het CBS als open data zijn gepubliceerd. Daarnaast zijn ze aangevuld met regionale data van DUO, het Kadaster, de Open State Foundation, de Kiesraad, het PBL, de politie, de RDW, Rijkswaterstaat, het RIVM en de RVO.

Het overzicht van de bronnen die voor AlleCijfers zijn gebruikt is in de tabel met het overzicht van de gebruikte bronnen te vinden. Met een korte beschrijving of verwijzing naar meer informatie per bron. En met de (peil)datum van de gegevens voor iedere bron.