17 miljoen inwoners

Op 21 maart 2016 verwelkomden wij de 17 miljoenste Nederlander. En dat zo snel na de nummer 1 hit “15 Miljoen mensen, op dat hele kleine stukje aarde, 15 miljoen mensen, die laat je in hun waarde”. Hoewel snel, ik heb het even opgezocht maar dat was in 1996 :)

Is de 17 miljoenste Nederlander een baby of een immigrant? De kans is groter dat het een immigrant is, zegt het CBS. En het is het meest waarschijnlijk dat nummer 17.000.000 er in de Randstad bij is gekomen, want daar groeit de bevolking het hardst. In sommige delen van Nederland krimpt de bevolking juist.

In 2001 ging Nederland de grens van 16 miljoen inwoners voorbij. 1.000.000 Nederlanders erbij in 15 jaar dus. Toch best veel voor land dat vergrijst…

Door de vergrijzing zal de groei de komende jaren naar verwachting overigens wel afnemen… volgens demografen hebben we naar schatting ‘pas’ in 2034 18 miljoen Nederlanders. 18 jaar voor een extra miljoen inwoners dus. Ondanks de vergrijzing en dankzij de vergrijzing, als we ouder worden en langer leven dan tellen we langer mee in de bevolkingsaantallen :) .

Rond 1900 telde had Nederland nog 5 miljoen inwoners. De NOS gaf deze achtergrondinformatie van Jan Latten, hoofddemograaf bij het CBS, bij de bevolkingsgroei in Nederland:

  • 1900: veel grote gezinnen maar ook veel kindersterfte.
  • 1900-1930: de hoge kindersterfte neemt af, doordat er in ons land meer aandacht kwam voor hygiëne, bijvoorbeeld door de aanleg van waterleidingen.
  • 1930-1945: het aantal kinderen dat werd geboren nam in de jaren 30 iets af door de wereldwijde economische crisis en de tweede wereld oorlog.
  • 1946-1956 na de tweede wereldoorlog kwam de ‘babyboom’. In de 10 tien jaar na de tweede wereldoorlog worden er 2,4 miljoen baby’s in Nederland geboren. De gezinnen zijn in die periode echt groot. Gezinnen van 10 kinderen zijn geen uitzondering… en ik ben al zo druk met mijn 2 zoons, het lijkt me zeker gezellig maar ik moet er toch niet aan denken :)
  • 1960-1970: anticonceptie, wat een uitvinding! De pil wordt populair en het aantal kinderen per vrouw daalt van 3 naar 1,5 in de jaren 80. In de jaren 60 en 70 worden relatief minder kinderen in stad opgevoed, de stad was uit, veel jonge gezinnen zoeken een huis in een buitenwijk of dorp buiten de steden.
  • 1970-1980: de bevoling groeit relatief minder door baby’s maar nu begint immigratie van belang te worden voor de groei van het aantal inwoner in Nederland. In de jaren 70 komen er veel gastarbeiders uit Turkije en Marokko naar Nederland. Daarnaast zijn er door de jaren heen ook veel mensen uit bijvoorbeeld Suriname en Indonesie naar Nederland verhuisd.
  • 1980-2000: in de jaren 90 komen er onder andere asielzoekers uit voormalig Joegoeslavie naar Nederland.
  • 2000 en verder: nu komen er juist veel mensen uit Oost Europa naar Nederland, dit is mogelijk sinds de uitbreiding van de Europse Unie en we zien bijvoorbeeld een grote stroom mensen uit Polen. Relatief meer jonge gezinnen blijven liever in de stad wonen: het aantal baby’s dat in de stad wordt geboren stijgt van 13% naar 18%.
  • 2015 en 2016: we hebben te maken met een grote vluchtelingenstroom uit het Midden-Oosten door alle ellende daar. In 2015 was het vooral daardoor voor het eerst sinds de CBS-metingen dat het aantal immigranten hoger lag dan het geboortecijfer. De kans is daarom het grootst dat Nederlander nummer 17.000.000 een immigrant is.

Tot slot nog even de volledige tekst van de Top 40 nummer 1-hit van Fluitsma & Van Tijn:

Land van 1000 meningen Het land van nuchterheid Met z’n allen op het strand Beschuit bij het ontbijt Het land waar niemand zich laat gaan Behalve als we winnen Dan breekt acuut de passie los Dan blijft geen mens meer binnen Het land wars van betutteling Geen uniform is heilig Een zoon die noemt z’n vader Piet Een fiets staat nergens veilig

refrein: 15 Miljoen mensen Op dat hele kleine stukje aarde Die schrijf je niet de wetten voor Die laat je in hun waarde 15 Miljoen mensen Op dat hele kleine stukje aarde Die moeten niet ’t keurslijf in Die laat je in hun waarde

Het land vol groepen van protest Geen chef die echt de baas is Gordijnen altijd open zijn Lunch een broodje kaas is Het land vol van verdraagzaamheid Alleen niet voor de buurman De grote vraag die blijft altijd Waar betaalt ‘ie nou z’n huur van

’t Land dat zorgt voor iedereen Geen hond die van een goot weet Met nasiballen in de muur En niemand die droog brood eet

Advertentie:

Interessant? Blijf op de hoogte!

Ontvang een e-mail als de informatie is bijgewerkt. Maximaal 2 per jaar en niets anders dan dat.

Inschrijven
Bedankje voor "alle cijfers"

Jouw steun in de vorm van een donatie (bijvoorbeeld voor een kopje koffie) of het verder bekend maken van AlleCijfers door deze pagina met anderen te delen is van harte welkom!