Nederland telt 8,7 miljoen personenauto's

Het CBS laat weten dat in een tijdsbestek van een jaar het Nederlandse wagenpark met betrekking tot personenauto’s met 1,7 procent is toegenomen. In januari 2020 zorgde dit voor een tussenstand van bijna 8,7 miljoen personenauto’s. Opvallend aan deze groei is dat het wagenpark sneller toenam dan het aantal 18-plussers. Van deze 8,7 miljoen wagens is meer dan 7,6 miljoen in het bezit van een particulier. De overige auto’s zijn bedrijfswagens.

Aantal personenauto’s van bedrijven groeit sneller

Ten opzichte van januari 2019 zijn er in dezelfde maand van 2020 102 duizend particuliere personenauto’s bijgekomen (1,4 procent). Bij de bedrijfsauto’s ging het om een getal dat de 45 duizend naderde (4,5 procent). Dit zorgde voor een mijlpaal, waarbij er meer dan een miljoen personenauto’s op naam van een bedrijf in Nederland waren geregistreerd. Dit aantal is in vijf jaar tijd met 19,1 procent gestegen. Bij de particuliere personenauto’s gaat het over hetzelfde tijdsbestek om een stijging van 7,5 procent.

Jongeren hebben de minste auto’s op hun naam staan

Doordat het aantal particuliere auto’s in Nederland uitgegroeid is tot ruim 7,6 miljoen, waren er in januari 2020 per duizend 18-plussers maar liefst 543 auto’s in ons land. Vijf jaar terug ging het hier om een aantal van 528. De 50- tot 65-jarigen hebben de meeste auto’s in hun bezit. Bij deze leeftijdscategorie gaat het om 679 auto’s per duizend burgers. Het laagste autobezit zien we bij jongeren. 18- tot 25-jarigen hebben per 1000 namelijk slechts 172 auto’s. Op zich is dat natuurlijk niet zo vreemd. Mensen van deze leeftijd hebben veel kosten, bijvoorbeeld voor hun rijbewijs. Tegelijkertijd gaat veel van hun zuurverdiende geld vaak in hun studie zitten. Een auto kopen en onderhouden zonder geld te lenen kan hierdoor een uitdaging zijn. Gebruikmaken van het openbaar vervoer of de fiets is dan vaak aantrekkelijker.

Autobezit onder 80-plussers in opmars

De afgelopen vijf jaar hebben vooral de 80-plussers gezorgd voor de groei van het wagenpark. In 2015 had deze leeftijdscategorie per duizend inwoners slechts 324 auto’s. Dit groeide in vijf jaar tijd uit tot 375. Bij de jongeren nam het autobezit enigszins af, waarbij in 2020 een tussenstand gemeten werd van 283 auto’s per duizend mensen in de leeftijd van 18 tot 30 jaar. Tegelijkertijd nam het aantal mensen in deze leeftijdscategorie toe, waardoor het percentage auto’s (10 procent) nagenoeg hetzelfde bleef in deze groep. Mensen met een leeftijd van 80 of hoger hebben samen 9 procent van alle personenwagens die particulier eigendom zijn in bezit. In 2015 ging het in dezelfde leeftijdscategorie om 7 procent.

Advertentie:

Interessant? Blijf op de hoogte!

Ontvang een e-mail als de informatie is bijgewerkt. Maximaal 2 per jaar en niets anders dan dat.

Inschrijven
Bedankje voor "alle cijfers"

Jouw steun in de vorm van een donatie (bijvoorbeeld voor een kopje koffie) of het verder bekend maken van AlleCijfers door deze pagina met anderen te delen is van harte welkom!