Palingvangst beroepsvissers

Het gaat heel slecht met de paling, een aal soortige. Dat stond maandag 9 mei 2016 in het Algemeen Dagblad. Het artikel bevat naast slecht nieuws een aantal interessante cijfers:

  1. Er zijn ruim een miljoen sportvissers in Nederland.

  2. De Combinatie van Beroepsvissers beweert dat sportvissers jaarlijks de sterfte van 300 ton aal zouden veroorzaken. Sportvisserij Nederland is het hier totaal niet mee eens.

  3. Volgens de Combinatie van Beroepsvissers zou uit onderzoek blijken dat sportvissers jaarlijks honderden tonnen aal onttrekken. Deze cijfers zijn gebaseerd een onderzoek met een steekproef van blijkbaar slechts vijftien personen die met de hengel – illegaal – gevangen aal meenemen. De stelling is dat een groot deel van de dit ook doet.

  4. Een ander onderzoek toont aan dat 50% van ‘diep gehaakte’ Europese paling sterft na terugzetting: Duitse en Noorse wetenschappers tonen aan dat van palingen die (diep)gehaakt worden en teruggezet, 50% sterft als gevolg van verwondingen door de scherpe haken.

  5. Berekening: In Nederland worden per jaar 404.000 palingen meegenomen. Daarnaast zetten sportvissers 1.584.000 palingen terug na de vangst. De helft daarvan gaat volgens de wetenschappers binnen 24 dagen dood. Zij onderzoeken nog hoeveel palingen er na die 24 dagen sterven. Berekening: uitgaande van een gemiddeld gewicht van 250 gram (duimdik): 50% van 1.584.000 = 792.000 x 0,25 kilogram = 198.000 kilogram. Daarbij opgeteld de 404.000 stuks die sportvissers niet terugzetten, maar meenemen = 101.000 kilogram. Totaal 299.000 kilo paling die sterft als gevolg van sportvisserij.

Bronnen: [Sportvisserij Nederland] (http://www.sportvisserijnederland.nl/actueel/nieuws/18370/sportvissers-furieus-om-bizarre-beschuldiging-aalsterfte.html) [Combinatie van beroepsvissers] (http://www.combinatievanberoepsvissers.nl/zoeken.html?q=paling)

Advertentie:

Interessant? Blijf op de hoogte!

Ontvang een e-mail als de informatie is bijgewerkt. Maximaal 2 per jaar en niets anders dan dat.

Inschrijven
Bedankje voor "alle cijfers"

Jouw steun in de vorm van een donatie (bijvoorbeeld voor een kopje koffie) of het verder bekend maken van AlleCijfers door deze pagina met anderen te delen is van harte welkom!