Nederlandse buurten woningwaarde & bevolkingsdichtheid

Nederlandse buurten woningwaarde & bevolkingsdichtheid

Overzicht van de relatie tussen woningwaarde en bevolkingsdichtheid voor alle buurten in Nederland

Wat is het verband tussen woningwaarde en bevolkingsdichtheid voor alle buurten in Nederland?

Er zijn 12.822 buurten in 390 gemeentes in Nederland (op basis van deze definities van het CBS, cijfers 2016, de dataset over 2017 bevat 13.208 buurten in 388 gemeentes in Nederland.

Iedere buurt wordt weergegeven door een stip in de grafische weergave. Deze eerste weergave heet een ‘zwerm plot’: de data punten (buurten) worden als een zwerm getoond. Op de x-as is de gemiddelde woningwaarde per buurt in categorieën opgenomen. De y-as toont een continuüm van bevolkingsdichtheid. De tweede weergave is een ‘punten wolk’ (ook een plot).

Visualisatie van data analyse in punten wolk en zwem plot om het verband tussen woningwaarde en bevolkingsdichtheid voor alle buurten in Nederland te onderzoeken.

Visualisatie van data analyse in punten wolk en zwem plot om het verband tussen woningwaarde en bevolkingsdichtheid voor alle buurten in Nederland te onderzoeken.

De gemiddelde woningwaarde is de gemiddelde waarde in veelvouden van 100.000 Euro (100K = honderduizend Euro) van onroerende zaken van woonobjecten gebaseerd op de Wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ-waarde).

De bevolkingsdichtheid is het aantal inwoners per vierkante kilometer. Dit is bepaald door het aantal inwoners per km² land van een buurt te delen door de landoppervlakte. De bevolkingsdichtheid varieert van enkele honderden inwoners per vierkante kilomer tot meer dan dertigduizend inwoners per vierkante kilometer.

Het overzicht maakt duidelijk dat de duurste woningen vooral voorkomen in rustigere gebieden. Dat wil zeggen, als gekeken wordt naar het gemiddelde per buurt. Uiteraard zijn er in de stadscentra ook hele dure woningen te vinden. En het gemiddelde voor een centrum buurt zal eerder wat gedrukt worden door omliggende woningen met een lagere waarde.

Waar in Nederland staan de duurste woningen? (in drukke gebieden of in rustige gebieden?)

De hoogste gemiddelde woningwaarde (van een miljoen Euro en meer) komen vooral voor in buurten met een lage bevolkingsdichtheid. De top 5 buurten zijn:

  1. De Kieviet in Wassenaar
  2. Westdorp in Bergen Noord-Holland
  3. Flevo in Huizen
  4. De Diepenbrockbuurt in Amsterdam
  5. Rijksdorp met De Pan in Wassenaar

Blader door de analyses:
Interessant? Deel deze pagina!:

Deel deze pagina op Facebook!

Deel deze pagina op Google+!

Deel deze pagina op LinedIn!

Deel deze pagina op Twitter!

© AlleCijfers 2016-2019 Heb je een vraag of opmerking? Neem contact op!