Bekijk de pagina's per gemeentelijke herindeling met een kaart en overzicht van het aantal inwoners voor de bij iedere herindeling betrokken gemeente.
Het aantal gemeenten in Nederland daalt al jaren. Gewenste schaalvergroting op gemeentelijk niveau zorgt dat steeds meer kleinere gemeenten bij gemeentelijke herindelingen verdwijnen. Kleinere gemeenten gaan samen of worden (al dan niet opgesplitst) in grotere gemeenten opgenomen. Dit ondanks een sterke bevolkingsgroei in Nederland in dezelfde periode. Onderstaande grafiek toont het aantal gemeenten in Nederland sinds 1899.
In 1899 telde Nederland 1.121 gemeenten. Door opheffingen en samenvoegingen is dit aantal voortdurend afgenomen. Sinds 1 januari 2023 zijn er nog 342 gemeenten, een afname van ongeveer 70 procent ten opzichte van 1899. Vooral sinds de jaren zestig vonden er veel herindelingen plaats, waardoor het aantal gemeenten flink afnam. De gedachte achter deze herindelingen was dat grotere gemeenten meer bestuurskracht hebben om hun taken goed te kunnen uitvoeren. De laatste jaren is de afname van het aantal gemeenten vrijwel tot stilstand gekomen, mede omdat er twijfels zijn of herindelingen en samenvoegingen wel echt tot een betere organisatie leiden.
Heel even geduld alsjeblieft...
de gegevens over het aantal gemeenten per jaar worden geladen!
Gemeentelijke herindelingen in Nederland kunnen plaatsvinden om verschillende redenen, zoals het efficiënter organiseren van lokale overheidstaken, het verbeteren van dienstverlening aan burgers, of het aanpassen van gemeentegrenzen aan veranderende behoeften.
In 2024 en 2025 vinden er geen wijzigingen plaats in de gemeentelijke indeling van Nederland; het aantal gemeenten blijft ongewijzigd op 342, net als in 2023.
Per 1 januari 2025 worden wel de volgende wijzigingen doorgevoerd: • Een grenswijziging tussen de gemeenten Waadhoeke en Leeuwarden. • Een aantal grenswijzigingen tussen de gemeenten Bernheze en Oss.
Één van de redenen dat er in 2025 geen plannen voor herindelingen zijn gemaakt: De regering Rutte IV begon zonder een Regeerakkoord, maar met een Coalitieakkoord. Dat is een plan gemaakt door de partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie op 15 december 2021. Ze noemden het “Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst.” Hiermee willen ze laten zien dat ze hun plannen nog verder moeten uitwerken. Maar in dit akkoord staat niets over gemeentelijke herindelingen.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is verantwoordelijk voor de wetten over gemeentelijke herindelingen. Op 7 juli 2023 heeft deze regering haar baan opgegeven bij de Koning. Nu is er een soort tijdelijke regering totdat er een nieuwe regering komt. Nieuwe verkiezingen zijn gepland voor halverwege november 2023, dus er kunnen geen nieuwe wetten over gemeentelijke herindelingen worden gemaakt voor de rest van 2023.
Als er wetten worden voorgesteld die te maken hebben met gemeentelijke herindelingen, dan zegt de Tweede Kamer altijd dat die wetten controversieel zijn. Dat betekent dat ze niet door de tijdelijke regering kunnen worden behandeld. Er wordt verwacht dat een nieuwe regering pas later in 2024 wordt gevormd, dus zelfs op 1 januari 2025 zullen er waarschijnlijk nog niet veel plannen voor gemeentelijke herindelingen zijn omgezet in wetten door zowel de Tweede als de Eerste Kamer. Dit zou pas in juli 2024 op zijn vroegst kunnen gebeuren voor de Tweede Kamer.
Wel loopt er nog een onderzoek in de gemeente Dijk en Waard: Het gemeentebestuur van Dijk en Waard heeft aangekondigd dat ze een onderzoek zullen uitvoeren naar de gemeentegrenzen. Dit omdat de inwoners van de dorpen Sint Pancras en Koedijk-Noord hebben aangegeven dat ze liever bij Alkmaar willen horen dan bij Dijk en Waard, dat in 2022 als samenvoeging van Heerhugowaard en Langedijk is ontstaan. Uiteindelijk zal de gemeenteraad van Dijk en Waard moeten beslissen of er wijzigingen in de grenzen moeten worden aangebracht. Tot nu toe zijn de meeste politieke partijen in het voordeel van het behouden van Koedijk en Sint Pancras binnen Dijk en Waard.
Econoom Thomas Niaounakis heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de effecten van gemeentelijke herindelingen in Nederland. Hij heeft de tussen 2005 en 2016 in Nederland uitgevoerde gemeentelijke herindelingen stelstelmatig onderzocht. Zijn belangrijkste bevindingen worden hieronder samengevat:
Niaounakis is kritisch over het streven naar schaalvergroting als een doel op zich. Hij beargumenteert dat de ideale schaal van een gemeente verschilt per beleidsterrein en dat er geen eenduidig antwoord is op de vraag welke gemeentegrootte het meest efficiënt is. Samenwerking van gemeenten op bepaalde terreinen kan een makkelijker en beter werkend alternatief zijn voor een herindeling.
De bevindingen van Niaounakis suggereren dat:
Kortom, Niaounakis' onderzoek heeft laten zien dat gemeentelijke herindelingen complex zijn en dat er geen pasklare antwoorden zijn. Het is belangrijk om de specifieke context van elke gemeente te analyseren voordat er beslissingen worden genomen over schaalvergroting.
Conclusie: Of gemeentelijke herindelingen al dan niet positief zijn, is afhankelijk van de specifieke situatie. Er zijn duidelijke voordelen te noemen, maar ook nadelen.
Aantal gemeenten in 2023: 342. De gemeenten Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne zijn samengevoegd tot de gemeente Voorne aan Zee.
Verdwenen gemeenten in 2023: Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne.
Nieuwe gemeente in 2023: Voorne aan Zee.
Aantal gemeenten in 2022: 344.
Nieuwe gemeenten in 2022: Dijk en Waard, Land van Cuijk, Maashorst.
Verdwenen gemeenten in 2022: Weesp, Beemster, Heerhugowaard, Langedijk, Boxmeer, Grave, Mill en Sint Hubert, Uden, Cuijk, Landerd en Sint Anthonis.
Vanaf 24 maart 2022 hoort de gemeente Weesp officieel bij de gemeente Amsterdam. Amsterdam kent dan 7 stadsdelen en het stadsgebied Weesp.
Per 1 januari 2022 is de gemeente Beemster aan de gemeente Purmerend toegevoegd.
Per 1 januari 2022 bestaat de nieuwe gemeente Dijk en Waard, deze is ontstaan vanuit de gemeenten Heerhugowaard en Langedijk.
Per 1 januari 2022 bestaat de nieuwe gemeente Maashorst, deze is ontstaan vanuit de gemeenten Landerd en Uden.
Per 1 januari 2022 bestaat de nieuwe gemeente Land van Cuijk, deze is ontstaan vanuit de gemeenten Boxmeer, Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis.
Sinds 1 januari 2021 telt Nederland nog 352 gemeenten. In 2021 is de gemeente Eemsdelta nieuw ontstaan en zijn de gemeenten Appingedam, Delfzijl, Haaren en Loppersum verdwenen. In 2021 vond de samenvoeging van de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum tot de nieuwe gemeente Eemsdelta plaats. En in 2021 is de gemeente Haaren opgegeven, hierbij zijn de 4 woonplaatsen van de gemeente Haaren verdeeld onder de gemeenten Boxtel (Esch), Tilburg (Biezenmortel), Vught (Helvoirt) en Oisterwijk (het dorp Haaren).
In 2020 en in 2019 waren er nog 355 gemeenten. In 2020 bleven alle gemeenten hetzelfde. In 2018 waren er nog 380 gemeenten. In 2019 zijn 12 herindelingen ingegaan, waarbij in totaal 37 gemeenten betrokken waren. Veel gemeenten gaan een herindeling aan om dankzij een grotere schaal beter te kunnen werken. Dit is belangrijk omdat er steeds meer verantwoordelijkheden van het rijk en de provincies naar gemeenten verschuiven. Het idee is dat een grotere gemeente dankzij een groter budget een professioneler bestuur zal hebben waarmee moeilijkere taken beter uitgevoerd kunnen worden. Tegelijkertijd leidt een grotere schaal ook tot een complexere organisatie… elk voordeel heeft ook een nadeel.
In 2019 zijn de volgende herindelingen per 1 januari ingegaan:
Aantal gemeenten per jaar en gemeentelijke herindelingen
Bekijk heel veel informatie per gemeente op basis van de gecombineerde informatie van diverse leveranciers van open data. Voor heringedeelde gemeenten zijn historische gegevens berekend door de nieuwe buurtindelingen op de kaart aan oude buurtindelingen te koppelen.
Hoeveel gemeenten telt Nederland in 2021? Aantal gemeenten in 2021: 352
Aantal gemeenten in 2021: 352
Verdwenen gemeenten in 2021: Appingedam, Delfzijl, Haaren, Loppersum.
Nieuwe gemeenten in 2021: Eemsdelta.
Wat zijn de geplande herindelingen in 2022 of daarna?
In 2022 zullen de gemeenten Beemster en Purmerend fuseren. Bovendien zal de gemeente Weesp dan waarschijnlijk in de gemeente Amsterdam opgaan. En waarschijnlijk zullen de gemeenten Langedijk en Heerhugowaard in 2022 samengaan. Ook de gemeenten De gemeenten Boxmeer, Cuijk en St. Anthonis willen per 2022 fuseren.
Hoeveel gemeenten telt Nederland in 2019 en in 2020? Aantal gemeenten in 2019 en 2020: 355
Verdwenen gemeenten in 2019: Aalburg, Bedum, Binnenmaas, Ten Boer, Cromstrijen, Dongeradeel, Eemsmond, Ferwerderadiel, Geldermalsen, Giessenlanden, Grootegast, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Haren, Kollumerland en Nieuwkruisland, Korendijk, Leek, Leerdam, Lingewaal, De Marne, Marum, Molenwaard, Neerijnen, Noordwijkerhout, Nuth, Onderbanken, Oud-Beijerland, Schinnen, Strijen, Vianen, Werkendam, Winsum, Woudrichem, Zederik, Zuidhorn
Nieuwe gemeenten in 2019: Altena, Beekdaelen, Hoeksche Waard, Het Hogeland, Molenlanden, Noardeast-Fryslân, Vijfheerenlanden, West Betuwe, Westerkwartier
Aantal gemeenten in 2018: 380
Verdwenen gemeenten in 2018: Bellingwedde, het Bildt, Franekeradeel, Hoogezand-Sappemeer, Leeuwarderadeel, Littenseradiel, Menameradiel, Menterwolde, Rijnwaarden, Slochteren, Vlagtwedde
Nieuwe gemeenten in 2018: Midden-Groningen, Waadhoeke, Westerwolde
Aantal gemeenten in 2017: 388
Verdwenen gemeenten in 2017: Schijndel, Sint-Oedenrode, Veghel
Nieuwe gemeenten in 2017: Meierijstad
Aantal gemeenten in 2016: 390
Verdwenen gemeenten in 2016: Bussum, De Friese Meren, Groesbeek, Muiden, Naarden, Zeevang
Nieuwe gemeenten in 2016: Berg en Dal, De Fryske Marren, Gooise Meren
Aantal gemeenten in 2015: 393
Verdwenen gemeenten in 2015: Bergambacht, Bernisse, Graft-De Rijp, Maasdonk, Millingen aan de Rijn, Nederlek, Ouderkerk, Schermer, Schoonhoven, Spijkenisse, Ubbergen, Vlist
Nieuwe gemeenten in 2015: Krimpenerwaard, Nissewaard
Aantal gemeenten in 2014: 403
Verdwenen gemeenten in 2014: Boarnsterhim, Boskoop, Gaasterlân-Sleat, Lemsterland, Rijnwoude, Skarsterlân
Nieuwe gemeenten in 2014: De Friese Meren
Aantal gemeenten in 2013: 408
Verdwenen gemeenten in 2013: Dirksland, Goedereede, Graafstroom, Harenkarspel, Liesveld, Middelharnis, Nieuw-Lekkerland, Oostflakkee, Zijpe
Nieuwe gemeenten in 2013: Goeree-Overflakkee, Molenwaard
Aantal gemeenten in 2012: 415
Verdwenen gemeenten in 2012: Anna Paulowna, Niedorp, Wieringen, Wieringermeer
Nieuwe gemeenten in 2012: Hollands Kroon
Aantal gemeenten in 2011: 418
Verdwenen gemeenten in 2011: Abcoude, Andijk, Bodegraven, Bolsward, Breukelen, Eijsden, Lith, Loenen, Maarssen, Margraten, Menaldumadeel, Nijefurd, Reeuwijk, Rozenburg, Sneek, Wervershoof, Wûnseradiel, Wymbritseradiel
Nieuwe gemeenten in 2011: Bodegraven-Reeuwijk, Eijsden-Margraten, Stichtse Vecht, Súdwest-Fryslân, Menameradiel
Aantal gemeenten in 2010: 431
Verdwenen gemeenten in 2010: Arcen en Velden, Helden, Kessel, Maasbree, Meerlo-Wanssum, Meijel, Moordrecht, Nieuwerkerk aan den IJssel, Reiderland, Scheemda, Sevenum, Winschoten, Zevenhuizen-Moerkapelle
Nieuwe gemeenten in 2010: Oldambt, Peel en Maas, Zuidplas
Aantal gemeenten in 2009: 441
Verdwenen gemeenten in 2009: Alkemade, Bennebroek, Dantumadeel, Jacobswoude
Nieuwe gemeenten in 2009: Dantumadiel, Kaag en Braassem
Advertentie:
Ontvang een e-mail als de informatie is bijgewerkt. Maximaal 2 per jaar en niets anders dan dat.
InschrijvenJouw steun in de vorm van een donatie (bijvoorbeeld voor een kopje koffie) of het verder bekend maken van AlleCijfers door deze pagina met anderen te delen is van harte welkom!