De BAG bevat de officiële gegevens van alle adressen en gebouwen in Nederland. In de BAG zijn, naast alle adressen, alle panden, verblijfsobjecten, standplaatsen en ligplaatsen geregistreerd. Deze ‘objecttypen’ zijn afgebakend en voorzien van een unieke aanduiding.
Adressen worden toegekend aan adresseerbare objecten uit de Basisregistratie Gebouwen: verblijfsobjecten, ligplaatsen en standplaatsen.
De definitie van adres: “Een door het bevoegde gemeentelijke orgaan aan een verblijfsobject, een standplaats of een ligplaats toegekende benaming, bestaande uit een combinatie van de naam van een openbare ruimte, een nummeraanduiding en de naam van een woonplaats”.
Niet ieder adres heeft een postcode: Postcodes worden in principe vooral toegewezen aan adressen met een pand waar daadwerkelijk post bezorgd kan worden. Naast garages zijn bijvoorbeeld tranformatorhuisjes panden met een huisnummer, maar zonder postcode. De officiële publicatie van het Convenant inzake Postcodes zoals gepubliceerd in de Staatscourant op 20 februari 2014 vermeldt de volgende uitgangspunten met betrekking tot postcodes: Gezien het belang van de postcode in het maatschappelijk verkeer is het noodzakelijk dat voor alle Adresseerbare Objecten waar natuurlijke of niet-natuurlijke personen kunnen verblijven (wonen / werken / verblijven / gevestigd zijn), en waaraan gemeenten conform de wet / regelgeving van de BAG een adres toekennen, een postcode beschikbaar is en toegekend wordt. Hiermee wordt erkend dat de postcode een dubbele functie in zich heeft: namelijk de functie van postbezorging als de functie voor publieke en private dienstverlening.
Alle gemeenten zorgen ervoor dat een kopie van deze gegevens naar het Kadaster wordt gestuurd. Elke wijziging die de gemeente doet in de BAG registratie wordt automatisch naar het Kadaster gestuurd. Het Kadaster verzamelt alle gegevens van alle gemeenten in één zogenaamde Landelijke Voorziening. Het Kadaster zorgt er ook voor dat afnemers gegevens vanuit deze Landelijke Voorziening kunnen raadplegen.
Voor de pagina’s op AlleCijfers en de downloads van OpenInfo zijn alle adressen aan een provincie, gemeente, woonplaats, wijk, buurt en postcode 4 gekoppeld. Dit is gedaan door de geografische locatie van het adres te koppelen met de geografieën van deze gebieden. Hierbij is gebruik gemaakt van de buurtkaarten van het CBS met de geometrie van grenzen van gemeenten, wijken en buurten. De gemeentegrenzen komen uit de Basis Registratie Kadaster (BRK). De onderliggende kaartlagen zijn afkomstig van Stamen. © Centraal Bureau voor de Statistiek, © ESRI Nederland.
Hiermee wordt een adressenlijst getoond met per adres de buurt, wijk en gemeente: op de pagina’s per gemeente en de pagina’s per buurt in samengevatte vorm en in de gemeente download op OpenInfo met alle details. Hierbij zijn de volgende gegevens beschikbaar:
En voor 2 onderwerpen uit de BAG worden statistieken getoond, voor heel Nederland en per provincie, gemeente, woonplaats, wijk, buurt en postcode 4:
Het aantal panden per bouwperiode, hiertoe zijn de individuele bouwjaren uit de BAG tot 10 categorieën gecombineerd. De bouwjaren zijn hierbij in 10 perioden verdeeld in een poging de balans te vinden tussen het behoud van relevante informatie en een overzichtelijke weergave in een grafiek. De periodes zijn: ‘Voor 1700’, ‘1700 tot 1900’, ‘1900 tot 1925’,‘1925 tot 1950’,‘1950 tot 1970’,‘1970 tot 1980’,‘1980 tot 1990’,‘1990 tot 2000’,‘2000 tot 2010’ en ‘2010 tot 2020’.
Het aantal verblijfsobjecten per gebruiksdoel. Per object in de BAG registratie is het gebruiksdoel vastgelegd. Een woning heeft bijvoorbeeld als gebruiksdoel de “Woonfunctie”. Het komt ook voor dat aan één object verschillende gebruiksdoelen worden toegekend. Als de woning bijvoorbeeld ook als kantoor wordt gebruikt dan zal het gebruiksdoel voor dat object “Woonfunctie en Kantoorfunctie” zijn.
Overzicht van de belangrijkse gebruiksdoelen in volgorde van voorkomen voor heel Nederland (alle individuele en de tussenliggende gecombineerde gebruiksdoelen worden genoemd, er komen in 2019 in de BAG 364 unieke (combinaties van) gebruiksdoelen voor):
Note bene: Het gebruiksdoel kan afwijken van de planologische bestemming en het feitelijk gebruik. Bij de verlening van de omgevingsvergunning wordt de gebruiksfunctie en daarmee het gebruiksdoel bepaald. Dit kan later worden bijgesteld.
Vraag:
Ik ben post bezorger en kijk altijd op alle cijfers maar weet niet zo goed het verschil tussen huizen, huishoudens en unieke adressen. Mijn baas zegt dat er bij unieke adressen ook garageboxen zitten, maar die zijn er niet naar mijn weten. Hij zegt dat het anders beter is om naar huishoudens te kijken, maar daar zitten toch geen huisartsen, bedrijven, enzovoorts bij?. Waar moet ik naar kijken als ik wil weten hoeveel brievenbussen zijn waar ik de post moet bezorgen?
Antwoord:
Bedankt voor je vraag. Een adres kan inderdaad bij van alles horen, zelfs bij een elektriciteitskastje. Alles waarvan het handig is om op een kaart te vinden eigenlijk. Elektriciteitskastjes hebben geen postcode maar wel een adres. Als er ook post naartoe gestuurd moet kunnen worden, dan krijgt een adres ook een postcode.
Adressen hebben een gebruiksfunctie, zoals wonen, onderwijs, gezondheidszorg, gevangenis, industrie, etcetera. Voor het aantal brievenbussen moet je inderdaad naar alle adressen kijken en niet alleen naar het aantal huishoudens. Op adressen met een woonfunctie horen zal meestal een huishouden wonen, met 1 of meer personen. Soms veel personen samen zoals bij collectieve huishoudens, bijvoorbeeld een verzorgingstehuis, studentenhuis, asielzoekerscentrum of klooster.
Advertentie:
Ontvang een e-mail als de informatie is bijgewerkt. Maximaal 2 per jaar en niets anders dan dat.
InschrijvenJouw steun in de vorm van een donatie (bijvoorbeeld voor een kopje koffie) of het verder bekend maken van AlleCijfers door deze pagina met anderen te delen is van harte welkom!