CBS open data gebruikersmiddag

CBS open data gebruikersmiddag

Verslag van de CBS open data gebruikersmiddag: ontwikkelingen bij het CBS op het gebied van open data

Donderdag 29 maart 2018 heb ik deelgenomen aan de jaarlijks door het CBS georganiseerde ‘gebruikersmiddag open data’. Dit is een gebruikersmiddag met als doel kennisuitwisseling tussen het CBS en gebruikers van open data en tussen gebruikers onderling.

Tijdens de bijeenkomst heeft het CBS duidelijke informatie gegeven over de ontwikkelingen bij het CBS op het gebied van open data.

Er was een demonstratie door de makers van het data-kompas als voorbeeld van een toepassing van open data (extern van het CBS). Het data-kompas is erop gericht om open data met eigen data te combineren om daarmee verschillende beleidsbeslissingen met (open) data te ondersteunen. Hierbij werden vragen besproken als “hoe vind je relevante data?” en “hoe combineer je bronnen (interne en externe data / open en eigen data)?”.

En er was een presentatie over alle ontwikkelingen bij het CBS. Zowel inhoudelijk als technisch. Met een kort overzicht hoe open data binnen het CBS werkt. Zoals het nieuwe Statline (de online databank van het CBS heeft een nieuw uiterlijk, veel grafische mogelijkheden en ook de werking is veranderd). Het CBS werkt in SCRUM teams met 3 wekelijkse sprints aan nieuwe ontwikkelingen. Zo wordt de waarde van nieuwe ontwikkelingen zo snel mogelijk voor gebruikers beschikbaar. Er staan veel verbeteringen op stapel! Zoals meer informatie op basis van micro data en gebruik van de oData 4 standaard voor de API. Interessant weetje: slechts 10 CBS open data tabellen zijn goed voor 90% van het gebruik! (een duidelijk geval van het Pareto 80-20 principe :) )

Naast de presentaties was er ruime gelegenheid voor interactie, het uitwisselen van ervaringen, tips, ervaringen, ideeën en voor het stellen van vragen. Heel interessant en ‘luxe’ om zo rechtstreeks met de medewerkers van het CBS te kunnen spreken! En voor het CBS nuttig om op deze manier beter te weten wat van belang wordt gevonden bij toekomstige ontwikkelingen.

Verder werden we als deelnemers goed verzorgd met lekkere hapjes en drankjes. De huisvesting van het CBS is ook prachtig. Heel modern met heel veel daglicht.

Alles bij elkaar was het een bijzonder leuke en interessante middag, een zeer goede tijdsbesteding!

CBS open data gebruikersmiddag. Ontwikkelingen bij het CBS op het gebied van open data voor gebruikers.
Blader door het nieuws:
Interessant? Deel deze pagina!:

Deel deze pagina op Facebook!

Deel deze pagina op Google+!

Deel deze pagina op LinedIn!

Deel deze pagina op Twitter!

© AlleCijfers 2016-2019 Heb je een vraag of opmerking? Neem contact op!