Op donderdag 3 juni 2021 vond de achtste gebruikersmiddag open data van het CBS plaats. Net als vorig jaar was de gebruikersbijeenkomst dit jaar weer digitaal als webinar via ZOOM. De gebruikers van CBS open data zijn een zeer diverse groep. De bijeenkomst is interessant voor iedereen die professioneel of uit een interesse bezig is met CBS data.
Kort verslag van deze gebruikersmiddag:
Datajournalistiek bij het Nederlands Dagblad. Sjoerd Mouissie geeft uitleg over het gebruik van CBS data. En de wijze waarop in weinig tijd onderwerpen op basis van CBS open data gevisualiseerd worden. Passend bij een in de krant gepland artikel en het aantal kolommen dat beschikbaar is. Er wordt gewerkt aan een eigen platform voor interactieve grafieken.
Statusoverzicht van de stand van zaken op het gebied van de open data producten door Bob Korte, product owner (eigenaar van de functionele wensen in het ontwikkelteam) van de cijfer gerelateerde open data producten. De CBS Cijfer Bank (CCB) gaat Statline op termijn vervangen. Het CBS werkt nauw samen met data.overheid.nl. Visie / doel: Het gebruik van de data heel eenvoudig maken, los van de tooling die gebruikt wordt.
Verslag van de open data gebruikerssessie mbt de gebruikersvriendelijkheid van de online kanalen en het goed aansluiten bij de behoefte van de eindgebruikers. Vier hoe vragen: hoe kom je bij de CBS data? Hoe kom je bij de juiste dataset? Hoe maak je de juiste selectie binnen die dataset? Hoe consumeer je de dataset?
Open data internationaal en wat het CBS hierbij tegenkomt. Hoe zit het verder in de wereld met open data? Nationale statistieken vs geharmoniseerde internationale statistieken. Om data vergelijkbaar te maken dienen de classificaties (bijvoorbeeld leeftijdsgroepen) en de methoden (bijvoorbeeld seizoenscorrectie) geuniformeerd zijn. Het ESS (European Statistical System) biedt de mogelijkheid om gecombineerde statistieken op te vragen. Er zijn voor de meeste landen veel partijen die de verschillen statistieken aanleveren, gemiddeld zijn dit er 9 per land, voor Nederland is het CBS de enige partij die alle data aanlevert.
De presentaties zijn beschikbaar bij het CBS.
Het was mijn derde deelname aan de gebruikersmiddag. Op de agenda stonden:
CBS: Globaal tijdspad introductie nieuwe versie open data
Dataportaal, hoe ziet het nieuwe dataportaal eruit
van oData3 naar oData4
Feedback van gebruikers
Woensdag 19 juni 2019 mocht ik voor de tweede keer deelnemen aan de jaarlijks door het CBS georganiseerde ‘gebruikersmiddag open data’. Dit is een gebruikersmiddag met als doel kennisuitwisseling tussen het CBS en gebruikers van open data en tussen gebruikers onderling.
Het was een bijzonder interessante sessie en heel leuk bovendien! Alle onderwerpen op de agenda waren interessant: diensten op basis van open data, een overzicht van de ontwikkelingen bij het CBS rond open data, 2 verschillende demo’s van Python tooling en meer! En het was heel leuk om diverse personen waar ik tot nu toe alleen via email contact mee had in het echt te ontmoeten. En om sowieso veel interessante personen te ontmoeten, zoals van LocalFocus, datagraver, OpenState, de RDW, DUO, het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid, de universiteit van Utrecht, de Tweede Kamer, de gemeente Haarlem en natuurlijk het CBS. Kortom, de middag was top! Nog iets meer inhoud:
De middag begon met een presentatie door 2 van de oprichters van LocalFocus. LocalFocus kijkt vanuit een databril naar de actualiteit en biedt journalisten en nieuwsdiensten data en visualisaties bij heel veel onderwerpen. Dit gebeurt deels door een redactie en ook steeds meer geautomatiseerd. Nieuwswaardige onderwerpen worden geselecteerd en met op regelmatig terugkerende tijdstippen bijgewerkt en via verschillende kanalen gepubliceerd.
Het CBS heeft de gerealiseerde en geplande vernieuwingen aan de automatische open data koppelingen gepresenteerd. Hierbij werd ingegaan op de oData4 specificatie en mogelijkheden. Met name op het gebied van metadata. En hierbij zijn interessante voorbeeld Python scripts gedemonstreerd.
Vervolgens heeft het CBS de ontwikkelingen op het gebied van regionale indelingen, table joining services, geo services en het Europese INSPIRE project gepresenteerd.
Vanuit OpenState is dan nog kort aandacht gegeven aan een ‘hackaton’ op basis van open data in de Tweede Kamer over (1) de lumbsum financiering in het onderwijs en (2) de geneesmiddelen prijzen. Het doel is om een toepassing te ontwikkelen die het potentieel heeft om de Tweede Kamer langdurig een verhoogd inzicht in deze onderwerpen te geven. Er valt een ontwikkelbudget van 20.000 Euro met de hackaton te verdienen om de toepassing eventueel verder uit te werken.
Tussendoor en na afloop was er veel gelegenheid voor uitwisseling met andere deelnemers. Iets wat minstens zo interessant was als de presentaties.
Tijdens de bijeenkomst heeft het CBS duidelijke informatie gegeven over de ontwikkelingen bij het CBS op het gebied van open data.
Er was een demonstratie door de makers van het data-kompas als voorbeeld van een toepassing van open data (extern van het CBS). Het data-kompas is erop gericht om open data met eigen data te combineren om daarmee verschillende beleidsbeslissingen met (open) data te ondersteunen. Hierbij werden vragen besproken als “hoe vind je relevante data?” en “hoe combineer je bronnen (interne en externe data / open en eigen data)?”.
En er was een presentatie over alle ontwikkelingen bij het CBS door de product owner open data . Zowel inhoudelijk als technisch. Met een kort overzicht hoe open data binnen het CBS werkt. Zoals het nieuwe Statline (de online databank van het CBS heeft een nieuw uiterlijk, veel grafische mogelijkheden en ook de werking is veranderd). Het CBS werkt in SCRUM teams met 3 wekelijkse sprints aan nieuwe ontwikkelingen. Zo wordt de waarde van nieuwe ontwikkelingen zo snel mogelijk voor gebruikers beschikbaar. Er staan veel verbeteringen op stapel! Zoals meer informatie op basis van micro data en gebruik van de oData 4 standaard voor de API. Interessant weetje: slechts 10 CBS open data tabellen zijn goed voor 90% van het gebruik! (een duidelijk geval van het Pareto 80-20 principe :) )
Naast de presentaties was er ruime gelegenheid voor interactie, het uitwisselen van ervaringen, tips, ervaringen, ideeën en voor het stellen van vragen. Heel interessant en ’luxe’ om zo rechtstreeks met de medewerkers van het CBS te kunnen spreken! En voor het CBS nuttig om op deze manier beter te weten wat van belang wordt gevonden bij toekomstige ontwikkelingen.
Verder werden we als deelnemers goed verzorgd met lekkere hapjes en drankjes. De huisvesting van het CBS is ook prachtig. Heel modern met heel veel daglicht.
Alles bij elkaar was het een bijzonder leuke en interessante middag, een zeer goede tijdsbesteding!
Advertentie:
Ontvang een e-mail als de informatie is bijgewerkt. Maximaal 2 per jaar en niets anders dan dat.
InschrijvenJouw steun in de vorm van een donatie (bijvoorbeeld voor een kopje koffie) of het verder bekend maken van AlleCijfers door deze pagina met anderen te delen is van harte welkom!