Dé reden waarom we gek zijn op lijstjes

Dé reden waarom we gek zijn op lijstjes

Lijstjes met cijfers. Aantallen, percentages, indices. Ranglijsten met beste en slechtste scores. Waarom vinden we dit zo interessant?
Lijstjes met cijfers. Aantallen, percentages, indices. Ranglijsten met beste en slechtste scores. Waarom vinden we dit zo interessant?

(Dit is een gesponsord bericht)

Dé reden waarom we gek zijn op lijstjes…

Die is er eigenlijk niet. Het zit ons in de genen, we brengen graag structuur aan in ons dagelijks leven door lijstjes te maken. Zoiets zal het zijn. Lijstjes met cijfers. Uitzonderlijke gegevens zoals ‘de grootste, snelste of meest voorkomende’ doen het altijd goed. Onderbouwd met cijfers dus. Er is zelfs een hele website mee gevuld.

Uiteraard denk je dan aan AlleCijfers.nl. Maar die ken je al. Misschien ken je de website ‘Cijfers liegen niet’ ook? De nieuwsbrief heeft meer dan vijftienduizend abonnees (cijfer, feitje, weetje!). Er is een gratis mailinglijst die je elke dag voorziet van het ‘weetje van de dag’. Dat gebeurt al sinds 1998.

Eigenlijk zijn deze weetjes overbodig, maar zo leuk om te weten. Wist je dat een goed getraind mens over honderd kilometer vrijwel elke viervoeter verslaat? Een topatleet kan twee uur lang wel twintigkilometer per uur lopen. Kijk maar eens naar de atleten die marathons lopen. En weet je bijvoorbeeld hoeveel fietsen er in Nederland zijn?

Met dit soort leuke feiten heb je nog eens een ‘weetje’ te melden.

Er is ook een boekje verschenen van deze ‘Robbetje’ die als webmaster en schrijver of verzamelaar van de weetjes wordt genoemd. “Cijfers zijn als Whisky”, heet het en veel mensen dragen het dagelijks bij zich in hun laptop rugzak. Het biedt namelijk ontspanning om er eens in te bladeren. En je hebt nog eens wat te melden bij het koffieapparaat op kantoor.

Nou vooruit; hier nog eentje. ‘Vrouwen glimlachen vaker’. Op Amerikaanse schoolfoto’s glimlacht 70 procent van de alle meisjes en slechts 43 procent van alle jongens. En: vrouwen kunnen harder schreeuwen dan mannen. Dan hebben we het over 121 decibel.

Neem het mee naar het familieweekend

Wist je ook dat relaties zonder kinderen in 80 procent van de gevallen stuklopen? Zijn er wèl kinderen dan is dat in 30 procent van de gevallen zo. Nu moet je ook weten dat uit elkaar gaan slecht is voor je gezondheid en dat je daardoor 20 procent meer kans hebt op diabetes, hartziekten en kanker dan mensen die getrouwd blijven.

Interesse in meer van dit soort weetjes? Kijk dan eens op die site of schaf het boekje aan. Past prima in een heuptas en als je een familieweekend organiseert kun je er gemakkelijk een quiz omheen bouwen. Handig om dat boekje dan in je weekendtas mee te nemen.

Interessant? Blijf op de hoogte!

Ontvang een e-mail als de informatie is bijgewerkt. Maximaal 2 per jaar en niets anders dan dat.

Inschrijven
Bedankje voor "alle cijfers"

Jouw steun in de vorm van een donatie (bijvoorbeeld voor een kopje koffie) of het verder bekend maken van AlleCijfers door deze pagina met anderen te delen is van harte welkom!