Definities van de data over autoverkopen en autoregistraties

Advertentie:

Definities van de data over personenauto's (verkopen en kentekenregistraties):
Uitleg bij de data over verkopen en kentekenregistraties van merken en modellen personenauto's.


Gebruikte autodata:

Bron van de data
De gebruikte gegevens over automerken en modellen zijn gebaseerd op het kentekenregister van de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) en op de verkoopdata van BOVAG en de RAI.
De verkoopdata zijn beschikbaar sinds 1983 en worden maandelijks bijgewerkt
De RDW biedt een dataset die voor elk actief gekentekend voertuig in Nederland een registratie bevat (met als unieke sleutel het kenteken). Actieve voertuigen zijn voertuigen die momenteel de status 'aangemeld', 'toegelaten' of 'tenaamgesteld' hebben. Voertuigen die zijn afgemeld, zoals bij export, demontage of fraude, zijn niet, of nog slechts een korte periode, in deze dataset aanwezig. Mutaties in de RDW-data worden twee keer per maand verwerkt om de meest actuele informatie te kunnen bieden.
Door de gegevens op te schonen en te groeperen, is per kenteken bepaald wat het merk en model zijn. Hierbij is per merk en model een unieke sleutel gemaakt om de koppeling tussen de verkoopdata en de kentekendata te leggen.
Beschikbaarheid van historische kenteken data
De database van de RDW toont altijd een momentopname. Dit betekent dat registraties van auto's die niet meer op kenteken staan niet in de data voorkomen. Voor AlleCijfers zijn alle registraties sinds 1 augustus 2021 bewaard. We beschikken helaas echter niet over oudere data (de RDW kan deze niet leveren en navraag bij andere partijen heeft niets opgeleverd, hulp hierbij wordt zeer gewaardeerd!).
Dit betekent dat auto's die voor 1 augustus 2021 uit de data zijn verdwenen niet bij AlleCijfers bekend zijn. De gegevens voor die merken en modellen incompleet zijn: Het werkelijke aantal registraties zal hoger liggen dan de getoonde aantallen. En hoe langer de registraties van een merk of model geleden zijn, hoe groter het verschil zal zijn.
Verschil tussen aantal verkopen en aantal registraties
Geïmporteerde auto's (nieuw of tweedehands) worden wel bij de RDW geregistreerd en niet in de verkoopcijfers van de RAI meegenomen. De RDW registreert voertuigen zodra ze op kenteken worden gezet, terwijl de RAI dataset voertuigen kan bevatten voor verkopen die nog niet op kenteken zijn gezet.

Status van de autoregistraties:

Aantal registraties aangemeld
Het aantal voertuigen met de status 'aangemeld'. Deze kentekens zijn nog niet 'toegelaten', de 'Datum eerste toelating' is leeg.
Aantal registraties toegelaten
Het aantal voertuigen met de status 'toegelaten'. Deze status geeft aan dat het voertuig nog geen tenaamstelling heeft: de 'Datum eerste tenaamstelling in Nederland' is nog leeg.
Aantal registraties tenaamgesteld
Het aantal voertuigen met de status 'tenaamgesteld'. Dit betekent dat het voertuig officieel op naam is gesteld van een eigenaar of houder. Vanaf dit moment is de geregistreerde persoon aansprakelijk voor de wettelijke voertuigverplichtingen zoals APK, verzekering en wegenbelasting.
Aantal registraties geëxporteerd
Het aantal voertuigen dat is geëxporteerd. Deze voertuigen zijn uit Nederland verwijderd en overgedragen aan een ander land. Ze worden niet langer in het Nederlandse kentekenregister bijgehouden.
Aantal registraties gesloopt
Het aantal voertuigen dat is gesloopt ('gedemonteerd'). Deze voertuigen zijn afgebroken en uit de registratie verwijderd. Vaak gebeurt dit bij voertuigen die economisch of technisch niet meer levensvatbaar zijn.
Aantal registraties totaal
Het totale aantal registraties van het merk of model in de (historische) data.
Export indicator
Als een voertuig is geëxporteerd, zijn de gegevens hiervan nog twee jaar te raadplegen vanaf de exportdatum. De gegevens van een geëxporteerd voertuig worden door de RDW niet meer bijgewerkt.

Gebruikte velden uit de RDW dataset om de status te bepalen:

Datum tenaamstelling
Dit veld geeft de datum aan waarop de laatste eigenaar of houder van het voertuig in het kentekenregister is geregistreerd. Deze datum staat vermeld op het tenaamstellingsbewijs (deel IB) van het papieren kentekenbewijs of voorop het kentekenbewijs op creditcardformaat (de kentekencard). Vanaf deze datum is de geregistreerde eigenaar of houder aansprakelijk voor de wettelijke voertuigverplichtingen zoals APK, verzekering en wegenbelasting.
Datum eerste toelating
Dit is de datum die aangeeft wanneer het voertuig voor het eerst is geregistreerd, waar ook ter wereld. Dit kan ook een buitenlands kenteken zijn geweest.
Datum eerste tenaamstelling in Nederland
Deze datum geeft aan wanneer het voertuig voor het eerst in Nederland op naam is gesteld.
Registratie datum goedkeuring (afschrijvingsmoment BPM)
Dit is de datum waarop de RDW het inschrijvingsonderzoek voor het voertuig heeft afgerond. Deze datum is voor geïmporteerde voertuigen van belang bij het berekenen van de afschrijving voor de aangifte BPM.
WAM verzekerd
Deze is ja, nee of niet van toepassing. Nee is een indicator dat het voertuig is gedemonteerd of geëxporteerd.


Overige definities:

Personenauto
Personenauto's zijn gedefinieerd als motorvoertuigen voor personenvervoer over de weg, exclusief brom- en motorfietsen, met maximaal negen zitplaatsen (met inbegrip van de bestuurdersplaats). Hieronder vallen personenauto's, bestelwagens ontworpen voor en voornamelijk gebruikt voor het vervoer van reizigers, taxi's, huurauto's, ziekenwagens en campers. Lichte wegvoertuigen voor goederenvervoer over de weg, touringcars, autobussen en minibussen vallen hier niet onder. Het begrip personenauto omvat ook taxi's en huurauto's met minder dan tien zitplaatsen. Vanaf 1 mei 2009 worden campers gekentekend als personenauto of als bus afhankelijk van het aantal zitplaatsen. Vóór die datum zijn campers geregistreerd als speciale voertuigen.


Bekijk ook: