Open data bronnen verkiezingsuitslagen

Alle uitslagen van de verkiezingen voor de Tweede Kamer, de Provinciale Staten, het Waterschap, het Europees parlement en de gemeenteraad. Per gemeente. Van 1946 tot en met 2023.

Hoe is er in jouw gemeente, wijk of buurt gestemd? En hoe scoort jouw favoriete partij in de verschillende gebieden in Nederland?

Om die vragen te beantwoorden worden verschillende data over de verkiezingen gebruikt:

Sowieso vind je op AlleCijfers maandelijks de data uit de peilingen voor de verkiezingen.

En op de verkiezingsavond wordt gebruik gemaakt van exitpolls om een indicatie van de einduitslag te geven. Een exitpoll is een peiling die wordt uitgevoerd op de dag van de verkiezingen, waarbij kiezers die net hebben gestemd, worden gevraagd welke kandidaat of partij zij hebben gesteund. Het doel van een exitpoll is om een indicatie te geven van de uitslag van de verkiezingen voordat de officiële resultaten bekend zijn gemaakt.

Ondertussen worden de stemmen in de gemeenten geteld. Hierbij worden in een eerste ronde alleen de uitslagen per partij geteld. Pas later worden de stemmen op individuele kandidaten geteld. Hierdoor kunnen de uitslagen sneller bekend gemaakt worden. Doordat het aantal partijen en kandidaten groot is zijn de stemformulieren ook groter. Het tellen van de stemmen kost hierdoor meer tijd dan vroeger. Sommige gemeenten maken eerst een ‘tussentijdse’ uitslag bekend. Dit zijn met name de grotere gemeenten. De uitslag van de Provinciale Staten verkiezingen van woensdag 15 maart voor Amsterdam was tot maandag 27 maart ‘tussentijds’. Sowieso zijn de uitslagen in deze eerste telronde van de stemmen voorlopige uitslagen. De voorlopige worden door het ANP gepubliceerd. Pas na enkele weken worden de stemmen officieel en definitief gemaakt. Dan worden ze door de KiesRaad gepubliceerd.

Bron van de verkiezingsuitslagen:

Voor de definitieve uitslagen van de verkiezingen is gebruik gemaakt van de data van de Kiesraad. Het duurt vaak enkele weken tot maanden tot na de verkiezingen voordat de uitslagen door de Kiesraad gepubliceerd worden. Voor de voorlopige uitslagen van de verkiezingen wordt daarom gebruik gemaakt van de informatie uit het nieuws, zoals op de website van de Nederlandse Omroep Stichting (NOS). De NOS en andere mediapartijen verkrijgen deze uitslagen van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP). Het ANP biedt hiertoe een verkiezingsservice met een interactieve kaart die veel mediapartijen in hun website integreren.

De Kiesraad

De informatie over de verkiezingsuitslagen komt van de Kiesraad die deze gegevens als open data publiceert. De uitslagen zijn per gemeente of per stembureau bekend. Er is informatie beschikbaar voor Nederland en alle provincies en gemeenten op basis van de meest recente gemeenteindeling van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Bovendien zijn verkiezingsuitslagen beschikbaar voor Saba, Bonaire en Sint Eustasius.

Uitslagen per stembureau: OpenState

In de 2021 werden voor het eerst landelijk de uitslagen per stembureau gepubliceerd. Open State Foundation verzamelde toen samen met Pointer (KRO-NCRV)en de Volkskrant de uitslagen van alle stembureaus van de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart 2021.

17 maart 2021 mocht Nederland weer naar de stembus voor de Tweede Kamer verkiezingen. De uitslagen van deze verkiezingen zijn voor het eerst voor (nagenoeg) alle gemeenten in Nederland beschikbaar per (administratief) stembureau. Dit is dankzij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de Open State Foundation, Pointer (KRO-NCRV) en de Volkskrant die zich hiervoor ingezet hebben.

Er kon bij veel stembureau’s op drie verschillende dagen worden gestemd, de detailgegevens tonen voor veel stemlokalen daarom drie (of meer) aparte gegevensreeksen. De gegevens per stembureau zijn daarom op adres gegroepeerd en gesommeerd. De eerst voorkomende naam van het stembureau is daarbij weergegeven. Eventuele volgnummers en datums zijn hierbij zo goed mogelijk uit de naam van het stemlokaal verwijderd. De verkiezingsuitslagen per stembureau worden per gemeente weergegeven op AlleCijfers en zijn onderdeel van de Excel download met uitgebreide informatie per gemeente.

De vorige landelijk georganiseerde verkiezingen waren 20 maart 2019. Toen waren er zowel verkiezingen voor de provincialestaten als waterschapsverkiezingen. De kandidatenlijsten voor deze verkiezingen waren voor het eerst als open data aangeboden. Met dank aan de Kiesraad en de “Open State Foundation” die najaagt dat alle verkiezingsdata zo uniform mogelijk beschikbaar komt. Op basis hiervan is een lijst met kandidaten per gemeente toegevoegd.

Zoek hier de verkiezingsuitslagen per gemeente!

De datum waarop de gegevens over de verkiezingen voor het laatst zijn bijgewerkt vind je in het overzicht van de meest recente bijwerkingen van de bron data op AlleCijfers.nl.

Advertentie:

Interessant? Blijf op de hoogte!

Ontvang een e-mail als de informatie is bijgewerkt. Maximaal 2 per jaar en niets anders dan dat.

Inschrijven
Bedankje voor "alle cijfers"

Jouw steun in de vorm van een donatie (bijvoorbeeld voor een kopje koffie) of het verder bekend maken van AlleCijfers door deze pagina met anderen te delen is van harte welkom!

Belangrijke dataleveranciers van de informatie op AlleCijfers.nl: