Open data bronnen verkiezingsuitslagen

Open data bronnen verkiezingsuitslagen

Bron beschrijving van de gebruikte bronnen voor de informatie over de verkiezingen in Nederland
Bron beschrijving van de gebruikte bronnen voor de informatie over de verkiezingen in Nederland

Alle uitslagen van de verkiezingen voor de Tweede Kamer, de Provinciale Staten, het Waterschap, het Europees parlement en de gemeenteraad. Per gemeente. Van 2002 tot en met 2019.

20 maart 2019 mocht Nederland weer naar de stembus. Er waren zowel verkiezingen voor de provincialestaten als waterschapsverkiezingen. De officiële uitslagen per gemeente van de Kiesraad zijn voor deze verkiezingen nog niet beschikbaar. Daarom worden voorlopig de uitslagen per provincie getoond.

De kandidatenlijsten voor deze verkiezingen zijn voor het eerst als open data aangeboden. Met dank aan de Kiesraad en de “Open State Foundation” die najaagt dat alle verkiezingsdata zo uniform mogelijk beschikbaar komt. Op basis van deze brondata is een lijst met kandidaten per gemeente toegevoegd.

Voor de voorlopige uitslagen van de provinciale staten verkiezingen is gebruik gemaakt van de informatie uit het nieuws, zoals op de website van de NOS. De NOS en andere mediapartijen verkrijgen deze uitslagen van de ANP verkiezingsservice.

De vorige landelijk georganiseerde verkiezingen waren 21 maart 2018. Toen waren het gemeenteraadverkiezingen (op enkele gemeenten na waar deze verkiezingen door herindelingen op 21 november 2018 gehouden zijn) en een referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

Bron van de verkiezingsuitslagen: de KIESRAAD

De informatie over de verkiezingsuitslagen komt van de Kiesraad die deze gegevens als open data publiceert.

De uitslagen zijn per gemeente bekend. De Kiesraad biedt helaas geen uitslagen per woonplaats, wijk of buurt. Het staat nog op de (lange) lijst met mogelijke toekomstige uitbreidingen van AlleCijfers om ook de gegevens per woonplaats, wijk, buurt of postcode toe te voegen. Op dit moment zijn de (locatie)gegevens per stembureau echter niet uniform. Hier wordt door onder andere de “Open State Foundation” wel hard aangewerkt.

Er is informatie beschikbaar voor alle gemeenten die ook voorkomen in de CBS rapportages met kerncijfers per gemeente, wijk of buurt. Bovendien zijn verkiezingsuitslagen beschikbaar voor Saba, Bonaire en Sint Eustasius.

Zoek hier de verkiezingsuitslagen per gemeente!

De datum waarop de gegevens over de verkiezingen voor het laatst zijn bijgewerkt vind je in het overzicht van de meest recente bijwerkingen van de bron data op AlleCijfers.nl.

Interessant? Blijf op de hoogte!

Ontvang een e-mail als de informatie is bijgewerkt. Maximaal 2 per jaar en niets anders dan dat.

Inschrijven
Bedankje voor "alle cijfers"

Jouw steun in de vorm van een donatie (bijvoorbeeld voor een kopje koffie) of het verder bekend maken van AlleCijfers door deze pagina met anderen te delen is van harte welkom!

Belangrijke dataleveranciers van de informatie op AlleCijfers.nl:
Logo's van 9 belangrijke leveranciers van open data: CBS, DUO, eurostat, het Kadaster, de Kiesraad, KVK, Lisa, Nederlandse zorgautoriteit, Open State, Politie, Rijkswaterstaat en RIVM.