Open data bronnen verkiezingsuitslagen

Bron beschrijving van de gebruikte bronnen voor de informatie over de verkiezingen in Nederland
Bron beschrijving van de gebruikte bronnen voor de informatie over de verkiezingen in Nederland

Alle uitslagen van de verkiezingen voor de Tweede Kamer, de Provinciale Staten, het Waterschap, het Europees parlement en de gemeenteraad. Per gemeente. Van 1946 tot en met 2021.

17 maart 2021 mocht Nederland weer naar de stembus voor de Tweede Kamer verkiezingen. De uitslagen van deze verkiezingen zijn voor het eerst voor (nagenoeg) alle gemeenten in Nederland beschikbaar per (administratief) stembureau. Dit is dankzij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de Open State Foundation, Pointer (KRO-NCRV) en de Volkskrant die zich hiervoor ingezet hebben.

Er kon bij veel stembureau’s op drie verschillende dagen worden gestemd, de detailgegevens tonen voor veel stemlokalen daarom drie (of meer) aparte gegevensreeksen. De gegevens per stembureau zijn daarom op adres gegroepeerd en gesommeerd. De eerst voorkomende naam van het stembureau is daarbij weergegeven. Eventuele volgnummers en datums zijn hierbij zo goed mogelijk uit de naam van het stemlokaal verwijderd. De verkiezingsuitslagen per stembureau worden per gemeente weergegeven op AlleCijfers en zijn onderdeel van de Excel download met uitgebreide informatie per gemeente.

De vorige landelijk georganiseerde verkiezingen waren 20 maart 2019. Toe waren er zowel verkiezingen voor de provincialestaten als waterschapsverkiezingen. De kandidatenlijsten voor deze verkiezingen waren voor het eerst als open data aangeboden. Met dank aan de Kiesraad en de “Open State Foundation” die najaagt dat alle verkiezingsdata zo uniform mogelijk beschikbaar komt. Op basis hiervan is een lijst met kandidaten per gemeente toegevoegd.

Op 21 maart 2018 waren er landelijke gemeenteraadverkiezingen (op enkele gemeenten na waar deze verkiezingen door herindelingen op 21 november 2018 gehouden zijn) en een referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

Bron van de verkiezingsuitslagen:

Voor de definitieve uitslagen van de verkiezingen is gebruik gemaakt van de data van de Kiesraad. Het duurt vaak enkele weken tot maanden tot na de verkiezingen voordat de uitslagen door de Kiesraad gepubliceerd worden. Voor de voorlopige uitslagen van de verkiezingen wordt daarom gebruik gemaakt van de informatie uit het nieuws, zoals op de website van de Nederlandse Omroep Stichting (NOS). De NOS en andere mediapartijen verkrijgen deze uitslagen van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP). Het ANP biedt hiertoe een verkiezingsservice met een interactieve kaart die veel mediapartijen in hun website integreren.

De Kiesraad

De informatie over de verkiezingsuitslagen komt van de Kiesraad die deze gegevens als open data publiceert.

De uitslagen zijn per gemeente bekend. De Kiesraad biedt helaas geen uitslagen per woonplaats, wijk of buurt. Het staat nog op de (lange) lijst met mogelijke toekomstige uitbreidingen van AlleCijfers om ook de gegevens per woonplaats, wijk, buurt of postcode toe te voegen. Op dit moment zijn de (locatie)gegevens per stembureau echter niet uniform. Hier wordt door onder andere de “Open State Foundation” wel hard aangewerkt.

Er is informatie beschikbaar voor alle gemeenten die ook voorkomen in de CBS rapportages met kerncijfers per gemeente, wijk of buurt. Bovendien zijn verkiezingsuitslagen beschikbaar voor Saba, Bonaire en Sint Eustasius.

OpenState

Open State Foundation verzamelde samen met Pointer (KRO-NCRV)en de Volkskrant de uitslagen van alle stembureaus van de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart 2021.

Zoek hier de verkiezingsuitslagen per gemeente!

De datum waarop de gegevens over de verkiezingen voor het laatst zijn bijgewerkt vind je in het overzicht van de meest recente bijwerkingen van de bron data op AlleCijfers.nl.

Interessant? Blijf op de hoogte!

Ontvang een e-mail als de informatie is bijgewerkt. Maximaal 2 per jaar en niets anders dan dat.

Inschrijven
Bedankje voor "alle cijfers"

Jouw steun in de vorm van een donatie (bijvoorbeeld voor een kopje koffie) of het verder bekend maken van AlleCijfers door deze pagina met anderen te delen is van harte welkom!

Belangrijke dataleveranciers van de informatie op AlleCijfers.nl: