Definitie van burgerlijke staat

Advertentie:

Definitie van de verschillende begrippen rond burgerlijke staat
Toelichting bij de regionale cijfers.
Ongehuwd:
Personen die nog nooit een huwelijk hebben gesloten of een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan.
Gehuwd:
De burgerlijke staat gehuwd ontstaat na sluiting van een huwelijk of het aangaan van een geregistreerd partnerschap. Tot de gehuwden worden ook personen gerekend die gescheiden zijn van tafel en bed.
Gescheiden:
De status gescheiden ontstaat na ontbinding van een huwelijk of geregistreerd partnerschap anders dan door het overlijden van de partner. Personen die enkel gescheiden van tafel en bed leven (en nog wel gehuwd of als partners geregistreerd zijn) worden tot de gehuwden gerekend.
Verweduwd:
De burgerlijke staat verweduwd ontstaat na ontbinding van een huwelijk of geregistreerd partnerschap door overlijden van de partner.
Wanneer iemand trouwt, een kind krijgt of verhuist, legt de gemeente dit vast in de Basisregistratie Personen (BRP). In de BRP staan persoonsgegevens en de gegevens van een echtgenoot of echtgenote, een geregistreerd partner of kinderen. Gegevens zijn onder andere naam, geboortedatum, geboorteplaats burgerservicenummer en burgerlijke staat.

De informatie over burgerlijke staat is op te vragen door organisaties met een publieke of maatschappelijke taak en wordt levenslang bewaard. Dit is omdat rechten en plichten die uit een huwelijk voortkomen ook consequenties kunnen hebben na de ontbinding van het huwelijk. Voorbeelden hiervan zijn alimentatieverplichtingen, pensioenverevening, de overdracht van een huis of als er nog een ex-echtgenoot in een testament wordt vermeld.

In Nederland kiezen steeds meer mensen voor een samenlevingscontract in plaats van een huwelijk. Personen met een samenlevingscontract worden in de Basisregistratie Personen (BRP) op dezelfde manier geregistreerd als gehuwde personen. Een samenlevingscontract is een juridisch document waarin afspraken worden vastgelegd tussen partners die samenwonen. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de verdeling van kosten, bezittingen en verantwoordelijkheden.

Gebruikte open data bronnen en verdere definities

De regionale data zijn samengesteld op basis van de regionale indelingen en cijfers die door het CBS als open data zijn gepubliceerd. Daarnaast zijn ze aangevuld met regionale data van DUO, het Kadaster, de Open State Foundation, de Kiesraad, het PBL, de politie, de RDW, Rijkswaterstaat, het RIVM en de RVO.

Het overzicht van de bronnen die voor AlleCijfers zijn gebruikt is in de tabel met het overzicht van de gebruikte bronnen te vinden. Met een korte beschrijving of verwijzing naar meer informatie per bron. En met de (peil)datum van de gegevens voor iedere bron.